Do’s en don’ts bij het schrijven van een goede motivatiebrief!

Het is natuurlijk nogal wiedes dat wij, dames van De Werfwinkel, veel sollicitatiebrieven lezen. Dit blijft toch ook wel iets enorm leuks om te doen omdat je nooit weet wat je te wachten staat. De ene motivatiebrief bestaat uit de vijf woorden ‘omdat ik geld nodig heb’ en in de andere heeft iemand z’n ziel en zaligheid gestopt. Allereerst: geen één brief is goed of fout en het blijft altijd iets persoonlijks. Misschien heeft de recruiter of werkgever zijn/haar dag niet en kan jij er niks aan doen dat je wordt afgewimpeld. Maar daar gaan we niet vanuit. Ten tweede: wij horen ieders motivatie het liefst persoonlijk en nodigen kandidaten daarom altijd uit op kantoor. Toch zijn we de beroerdste niet en komen hier dé tips van werfgoeroes Yvonne, Ulrike en Romy.DO’S
Do 1: 
verdiep je altijd in de functie en de organisatie (indien dit bekend is, zo niet: vraag de recruiter om info). Hier kan je op inspelen met eventuele overeenkomsten en je tone of voice; is het een formeel bedrijf of juist niet? Zijn ze actief in een sector die jou onwijs aanspreekt? Vertel het.
Do 2: geen woorden maar daden. Ben je creatief? Top! Laat het zien of vertel waarom je dit bent. Ben je nauwkeurig? Leg dan uit waarom dit zo is. Anders blijven het ‘lege’ woorden.
Do 3: zet de functienaam goed neer. Ja echt, sommigen presteren het om de functie waarvoor ze solliciteren niet juist te formuleren. Hmmm…
Do 4: niet zo’n spellingfreak? Laat je brief checken door iemand anders. Brieven boordevol spelfouten zijn geen feestje om te lezen.


DONT’S

Don’t 1: de vacature-eisen negeren en de functie naar je eigen hand zetten. De arbeidsmarkt is veranderd maar dat betekent niet dat je je eigen functie met werkzaamheden en werktijden kan verzinnen. Wordt er een fulltime beschikbaarheid gevraagd? Solliciteer dan niet als parttimer.
Don’t 2: jezelf anders voordoen op papier en vervolgens op gesprek door de mand zakken. Voldoe je niet aan alle functie-eisen? Wees hier eerlijk over en zorg voor een retegoede motivatie zodat je tijdens de kennismaking alsnog je gesprekspartner omver kan blazen.
Don’t 3: uit enthousiasme met uitroeptekens smijten. Dit! Komt! Nogal! Spastisch! Over!!!!!!
Don’t 4: je motivatiebrief sturen naar een ander bureau dan De Werfwinkel. Wij staan klaar om je te helpen en je krijgt er tijdens onze intake nog gratis sollicitatietips bij ook :-).

Succes met je brief en onthoud: als je echt iets wil, ga er dan 100% voor. Word je afgewezen met een – in jouw ogen – ongeldige of onduidelijke reden? Klim in de telefoon en wie weet word je alsnog uitgenodigd voor een gesprek (is bij Romy zonder overdrijven al 4x gebeurd).