Meer dan de helft van de sollicitanten solliciteert voor functies waar ze ongekwalificeerd voor zijn

Meer dan de helft van de sollicitanten solliciteert voor functies waar ze ongekwalificeerd voor zijn. Wat vinden wij daarvan?

Uit onderzoek uitgevoerd door PanelWizard blijkt dat wel 74% van de ondervraagden (1.158 Nederlanders) door de arbeidsmarktkrapte een hoger salaris vraagt dan voorheen. 51% van de Nederlanders durft nu ook te solliciteren op functies waar zij niet de juiste opleiding voor heeft. Onder twintigers ligt dit percentage zelfs op 65%. Wij zien dit zelf ook.

Wat ons voornamelijk opvalt is dat sollicitanten wat ‘mondiger’ zijn geworden. Zo vragen ze bijvoorbeeld om heel andere werktijden dan in de vacature vermeld staat. Daarnaast zijn banen waarbij het minimumloon wordt geboden haast niet meer te vervullen. Opdrachtgevers zien gelukkig wel in dat ze hierdoor concessies moeten doen in bijvoorbeeld ervaring of opleidingseis. Dat is in onze ogen in ieder geval een goede ontwikkeling. Eerder zagen we namelijk weleens dat sommige werkgevers voor bepaalde functies nogal onredelijke eisen stelden. Dat er bijvoorbeeld een minimale opleiding verwacht wordt terwijl dit in onze ogen niet perse nodig is. Het is toch zonde als je hierdoor de juiste, gemotiveerde kandidaten misloopt?