Op de werkvloer; wat doet iemand met een eigen dressuurstal nu eigenlijk?

Femke Beljon is een van mijn beste vriendinnen en onderneemt al een hele tijd. Voor deze rubriek gaan we op zoek naar verhalen op de werkvloer. Ik ken Femke al mijn halve leven, maar heb geen idee wat ze nu precies iedere dag doet. Ik weet dat ze mega veel discipline heeft en heb echt heel veel respect voor wat ze doet. Femke is mega gedreven en getalenteerd en is altijd bezig. Maar waarmee nu eigenlijk precies..?

Femke Beljon
woont in Heino en is net zo (piep)jong als ik. Ze woont samen met haar verloofde op een boerderij. Samen hebben ze 2 honden, 4 katten, 8 paarden en 150 koeien. Ze runt sinds 8 jaar (officieel) haar eigen dressuurstal.

Wat doe je nu eigenlijk precies?
Ik run train paarden voor de wedstrijdsport. Dit doe ik zowel voor mijzelf als voor anderen. Verder geen ik veel lessen en bemiddel ik bij de verkoop van dressuurpaarden.

Welke opleiding heb je gedaan?
HBO Communicatie

Wat zijn je werkdagen/tijden?
Met dieren werk je altijd 7 dagen per week. Of ik nou train of niet. Ze moeten altijd voer, beweging en een schone stal.
Doordeweeks werk ik meestal van 7.30 – 18.00 uur en twee avonden per week geef ik les tot 21.00 uur.
De weekenden zijn afhankelijk van mijn wedstrijdschema, maar soms maak ik dan dagen van 12-14 uur. Als ik geen wedstrijd heb probeer ik op zondag niet te rijden en alleen de verzorging te doen, zodat ik nog tijd heb voor andere dingen.

Hoe ziet jouw werkdag er uit?
Ik begin ’s ochtends met het voeren als de paarden nog op stal staan. Als ze dat op hebben gaan ze naar buiten, mesten we de stallen uit en dan train ik ze één voor één. De oudere paarden worden 5 tot 6 keer per week getraind, de jongere paarden vaak 3 tot 4 keer. Dit is geheel afhankelijk van het niveau en de conditie van een paard, het is belangrijk om goed te kijken wat ze aan kunnen om zo blessures te voorkomen. 
Vanaf 15.00 uur geef ik les (leerlingen komen met hun eigen paard naar mij toe, zij rijden dus niet op mijn paarden zoals op een manege) en aan het eind van de middag gaan mijn paarden op stal en daar krijgen ze weer voer. Rond 22.00 uur doe ik nog een laatste ronde, ik check dan of alle paarden in orde zijn en ze krijgen nog een keer voer voor de nacht.

Ben je blij met je werk?
Meestal wel! Ik kan elke dag doen wat ik het allerleukst vind en dat is werken met paarden. Natuurlijk heeft het ook een keerzijde. Ik heb de laatste jaren veel pech gehad en een aantal paarden verloren door niet te voorkomen ongelukken. Dat heeft zowel emotioneel als financieel natuurlijk zijn weerslag op mijn bedrijf. Maar dieren brengen mij zoveel positieve energie, ik zou niet anders willen dan dit. 

Wat is het leukst aan je werk?
Ik vind zelf rijden het allermooist en zeker die grote wedstrijden geven echt een enorme kick. En de band die ik met de paarden heb is heel bijzonder. Maar ook leerlingen die vol enthousiasme regelmatig komen lessen of goede verkoopmatches die ik kan maken, vind ik echt fantastisch.

Wat zijn je leukste taken?
Ik vind het persoonlijk heel erg leuk om wedstrijden te rijden en als er dan ook een goed resultaat is, is dat natuurlijk helemaal mooi meegenomen. Maar ook het vertrouwen winnen van een paard en in harmonie kunnen werken vind ik erg leuk en bijzonder. Elk paard is weer anders en dat maakt het zo uitdagend.

Wat vind je het minst leuk aan je werk?
De paardensport is een dure sport, dus of je nou goed presteert met je paard of niet, ze kosten elke dag geld. Ze moeten altijd eten, drinken en een schone stal, dus de onderhoudskosten zijn vrij hoog en het risico bestaat altijd dat je dat geld niet meer terug krijgt omdat er iets met het paard gebeurt.

Zijn er doorgroeimogelijkheden?
Zeker, op alle vlakken zijn er voor mij doorgroeimogelijkheden. Ik ga zelf nog steeds om de week trainen bij een hele goede instructrice, qua rijden ben je nooit uitgeleerd. Op het gebied van lesgeven doe ik nu de Trainer Coach opleiding (een soort master) om mezelf verder te ontwikkelen en ik wil me in de toekomst wat meer gaan richten op het verkopen (en het bemiddelen bij verkoop) van dressuurpaarden.  

Vind je de beloning die je voor het werk krijgt goed?
Ik haal elke dag voldoening uit mijn werk en kan met heel veel liefde en passie mijn vak uitoefenen, dat is denk ik de grootste beloning die je kan krijgen. Zoals hierboven genoemd is het financieel gezien vaak aanpoten, maar ik zou niet anders willen.

Was het moeilijk deze baan te vinden/krijgen of is er juist veel aanbod?
Ik ben er eigenlijk ingerold tijdens mijn studie communicatie. Ik kreeg een trainingspaard aangeboden en veel mensen vroegen om les. Toen heb ik mijn voltijdopleiding omgezet in deeltijd en ben ik naast het studeren gaan lesgeven en paardrijden voor anderen. Zo is mijn bedrijf ontstaan.

Heb je tips voor mensen die dit ook willen gaan doen?
Zorg dat je de juiste mensen om je heen verzamelt en blijf positief. Het is een harde wereld, maar als je zelf eerlijk blijft naar zowel mens als dier, moet het goed komen!

Wil je verder nog iets kwijt?
Als je doet wat je leuk vindt, hoef je nooit te werken ?

Conclusie
Ik heb nog meer respect gekregen. Zo knap hoe je dit iedere dag doet en hoe hard je werkt! De laatste keer dat we samen gingen rijden is al ruim 10 jaar geleden, toen ik er na een paar minuten keihard afviel en ik een stukje van m’n hoektand moest achterlaten in het bos. Het werd maar weer bevestigd dat ik geen verstand heb van jouw wereld, maar ik krijg wel mee dat je soms veel te verduren hebt. Dat jij je staande houdt ondanks de tegenslag en zo succesvol bent in wat je doet vind ik echt onwijs knap. Ik ben trots op je Femke!

Liefs, Yvonne

Meer weten? www.femkebeljon.nl